27 Ocak 2011 Perşembe

İstanbul'u internetin üssü yapacak

 

 

Türkiye'nin 7 internet servis sağlayıcısı, internette en yüksek performansı verme adına büyük bir projeye imza attı.

 

 

 

Türkiye'nin 7 internet servis sağlayıcısı, internet trafik yükünü paylaşmak, trafik hızını, güvenliğini ve kalitesini artırmak, İstabul'un internet üssü olması ve yurt dışındaki içeriğin Türkiye'ye çekilmesi amacıyla Türkiye Network Altyapı Platformu (TNAP) çatısı altında bir araya geldi.

Toplantıda platforma ilişkin bilgi veren Koç-net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, Borusan Telekom, Doğan Telekom, Global İletişim, Grid Telekom, Koç-net, Superonline ve TürkNet'in bir araya gelerek TNAP'ı kurduğunu ve kapasitesi 200 GB olan 100 kilometrelik fiber optik altyapı sayesinde işletmecilerin birbirlerine ağlarında barındırdıkları web siteleriyle hizmetlere doğrudan ve hızlı erişim sağlayabileceklerini söyledi.

İstanbul'un finans merkezi olması gibi nasıl çalışmalar yapılıyorsa, kendilerinin de internetin yeni üssünü İstanbul'da gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Akarca, şunları söyledi:

''İstanbul'un internet üssü olması ve yurt dışındaki içeriklerin Türkiye'ye çekilmesi için bu adımı attık. Türkiye'deki Türkçe içeriğin büyük bölümü yurt dışındaki web sitelerinde barındırılıyor. Bunu Türkiye'ye geri kazanmamız lazım. Dünyadaki önemli veri merkezlerinin Türkiye'de de izdüşümünün olması lazım. Güvenli ve kaliteli bir altyapıya ihtiyacımız var. Kapasite problemi yaşamadığımız, eşit hızda, problemsiz birbirine eriştiği ve tüm bu sisteme dahil olan operatörlerin kullanıcılarının da sıfır kesintiyle, sıkıntı yaşamadığı bir yapı kurmayı amaçladık. Bugün 7 operatör masada. Türkiye Network Altyapı Platformu tüm operatörlere açık. Türk Telekom, Türksat, ULAKBİM ve diğer yurt dışındaki belli operatörlere de bu yapıya katılmaları için teklifte bulunduk. Pek çoğu değerlendiriyor. Olumlu geri dönümler de aldık. Bu yapı sadece bizlerin değil, Türkiye'nin altyapısının daha yüksek performanslı olması, operatörlerin kendi aralarında köprü oluşturması açısından önemli.''

Akarca, platformu kuran internet servis sağlayıcılarının kendi fiberlerini bölgeler, şirketler arasında kurulması konusunda büyük emekleri bulunduğunu, herhangi bir finansal kazanç gütmeden fiberlerin kurulması için büyük çaba gösterdiklerini kaydetti.
Şu anda operatörler arasında 3 kilometrelik yedekli bir fiber altyapının mevcut olduğunu, her operatörün iki ayrı operatöre bağlandığını anlatan Akarca, böylece çok daha hızlı, güvenli ve kaliteli bir internet trafiği sağlanacağını kaydetti.

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler